Wat is SROI en wat is het belang van Social Return?
Wat is Social Return?
Iedereen heeft recht op een betaalde baan. Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het vaak lastig een passende baan te vinden. Social Return is een instrument om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen en inclusief werkgeverschap te stimuleren. Weet jij wat SROI is (Social Return On Investment)? Wanneer Social Return van toepassing is en wat de voordelen van Social Return zijn voor jouw bedrijf? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.
Wat is het doel van Social Return?
Social return heeft als doel om ervoor te zorgen dat een investering, naast het reguliere rendement, ook een sociale winst - ofwel return - oplevert. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Zo krijgt deze doelgroep perspectief op participatie op de arbeidsmarkt. Ook voor werkgevers kan dit een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de organisatie.
Wanneer is Social return van toepassing?
Social Return is vaak een verplichting in het winnen van een aanbesteding. De overeenkomst bevat dan een verplichting dat er een vast percentage (meestal 5%) van de contractwaarde aan Social Return besteed moet worden. Dit kan door mensen uit de doelgroep aan te nemen of door leer-werkplekken, trainingen of opleiding aan te bieden. Tegenwoordig is Social Return bijna de standaard bij elke aanbesteding.
Benieuwd hoe het verhogen van de SROI in zijn werk gaat? Lees dan onze blog met uitleg over het PSO-certificaat! Wij hopen dat je antwoordt hebt gekregen op de vraag: ''wat is SROI.''
Welke doelgroepen vallen er onder Social Return?
De doelgroepen voor de invulling van Social Return zijn vrij breed. Iemand die 3 maanden of langer niet heeft gewerkt valt al onder de doelgroep. De meest voorkomende doelgroepen zijn:
- WW
- WWB (Wet werk en bijstand)
- Banenafspraak (loonkostensubsidie)
- WIA
- WAJONG
- SW geïndexeerd